2012. február 4., szombat

Sealand Hercegség

Sealand eredetileg egy második világháborús brit erődítmény volt, mely 10 kilométerre a brit partoktól, az Északi-tengeren helyezkedik el. Eredeti célja - több hasonló társával együtt - az volt, hogy figyeljék róla az ellenséges repülőket és az elsüllyesztett hajókról ide menekülhettek a matrózok.

A Sealand Hercegség

Paddy Roy Bates angol őrnagy - aki 1966 óta ott él családjával  - 1967. szeptember 2-án kikiáltotta a sziget függetlenségét, őt magát pedig hercegnek, melyet azóta sem ismert el egyetlen állam sem. Az Egyesült Királyság visszakövetelte a mesterséges szigetet, de mivel az nemzetközi vizeken van, a brit bíróságnak nincs fennhatósága, így Sealand független maradt.

Sealand címere 
Mottó: E Mare Libertas (Szabadság a tengerből)

1978-ban egy német üzletember nagy lehetőséget láthatott meg a kis országban, ugyanis néhány zsoldossal puccsot hajtott végre és a herceg fiát, Michaelt foglyul ejtették. Paddy emberivel sikeresen visszafoglalta a szigetet, és megmentette a fiát is. Sealand-ben mások is láttak fantáziát, mivel a maffia több, mint 150000 hamis sealand-i útlevelet állított ki, miközben az országban alig néhányan élnek.
Az ország rákfenéje, hogy csak egy mesterséges sziget, és így karban kell tartaniuk, ha nem akarják, hogy eltűnjenek a tengerben, így saját pénzt is verettek és az ország hivatalos oldalán nemesi címeket is lehet vásárolni. Ezek mellett nagy lehetőséget látnak abban is, hogy - az ország független mivoltát kihasználva - olyan weboldalak szervereit tárolják náluk, amelyeket a többi állam nem tűrne meg, vagy egyenesen üldöz. Ennek hatására felmerült lehetőségként, hogy a The Pirate Bay torrent oldal, vagy a WikiLeaks leleplező portál is ideköltöztesse a szervereit. Sealandnak kábelesen nincs kapcsolata a külvilággal, az internethez műholdak révén tud kapcsolódni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése